Należałoby skosztować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. jaka restauracja Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak de facto niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film