czy barista to trudny zawód

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje dużego trudu. jak przygotować kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film

Podobne artykuły